Microteatre L'illa de Lesbos
Investigació
La idea d'aquest projecte va ser proposada pel meu institut; cada any es fa una fira de microteatres amb la temàtica del feminisme i la igualtat de gènere. Abans d'acceptar la proposta, vaig haver de pensar si aquesta seria beneficiosa per jo i si jo tenia res per aportar-l'hi. El feminisme és un tema al qual li dedic molt d'interès, m'agrada llegir llibres sobre teoria feminista i discutir-la amb persones que també s'hi interessen; a més el teatre és potser la meva art preferida, la qual he practicat des dels 3 anys. Aleshores, aquesta activitat em va parèixer una perfecta activitat per aplicar i lligar els meus coneixements de feminisme i teatre, amb l'objectiu de difondre el missatge d'igualtat de gènere a la meva comunitat.
Preparació
Per dur a terme aquesta activitat se'ns demanava editar un guió amb la temàtica estipulada, dirigir el grup d'actors que l'havia d'actuar i idear la posada en escena i els vestuaris. Malgrat els meus coneixements sobre teatre, jo mai havia escrit un guió de teatre i desconeixia totalment la història de l'illa de Lesbos, situació de la nostra obra.
Per això varen ser necessàries unes setmanes de preparació, on n'Alícia (la meva companya) i jo ens vam informar sobre la cultura grega i la llegenda de Lesbos; també vàrem acudir a una sèrie de classes setmanals on Toni Reyes ens va preparar per escriure el guió. Aquest període d'aprenentatge va ser molt exitós i ens va ajudar en gran mesura a l'hora d'acomplir l'activitat.
Durant aquestes setmanes també vam començar en tots els elements que serien necessaris per dur a terme l'activitat: un espai on fer l'obra, l'attrezzo que farien servir els actors, la música... Per tant, també ens vam posar en contacte amb la Institució Pública Antoni M. Alcover perquè ens deixessin el seu espai per fer l'obra; també vam comunicar amb l'institut per saber exactament com funcionaria l'attrezzo i les decoracions per l'obra.
Acció
Després d'unes setmanes de preparació, era hora de començar amb l'activitat. El primer pas va ser reescriure el guió que havien produït un grup d'alumnes de 1r d'ESO; no obstant això, quan vàrem rebre el guió ens vàrem adonar que necessitava una feina de reescriptura total, ja que l'argument i els personatges no tenien molt de sentit. Aquesta va ser una dificultat que la meva companya i jo no havíem previst, que vàrem haver de superar mitjançant molta feina, pluges d'idees i hores d'escriptura; dit això, tenir la cultura grega i la llegenda de Lesbos varen ser de gran ajuda i ens van servir d'inspiració per estimular la nostra creativitat. La feina d'escriure el guió va ser dura, però a la vegada molt gratificant, ja que estàvem molt contents amb el resultat i vam aprendre molt durant tot el procés d'escriptura. També ens vam encarregar de preparar l'àudio que s'utilitzaria a l'obra.
La següent passa va ser començar amb els assaigs de l'obra; una vegada se'ns va assignar un grup d'actrius i actors vam fer immediatament un grup de Whatsapp per mantenir contacte. Així, ens vam posar d'acord per començar els assaigs setmanals. La nostra funció aquests dies era de dirigir als alumnes, donar-los anotacions sobre les seves actuacions, ajudar-los a comprendre l'obra, ajudar-los a memoritzar el text...
Demostració
Una vegada totes els alumnes es sabien tot el text i haviem assajat tot el que necessitàvem, ja estavem preparats per mostrar la nostra obra de teatre. Els alumnes havien de representar l'obra a dos llocs: a l'Institució Pública Antoni M. Alcover, i la bibliotèca de l'institut. També es vàrem preparar cartells per promocionar l'event, i es va anunciar a les xarxes de l'institut. Encara que els alumnes van equivocar-se lleugerament durant les funcions, l'obra va ser un èxit i tant ells com nosaltres vam disfutar del projecte.